Wędkowanie moja pasja

Serwis wędkarski

Pora dnia
Miłego wieczoru Gościu
Miłego wieczoru
Teraz jest 20:23
Nawigacja
Aktualnie online
» Gości online: 1

» Użytkowników online: 0

» Łącznie użytkowników: 18
» Najnowszy użytkownik: atiphgaca1984
Najnowsze video
Kalendarz
Czerwiec 2021

Pon Wto Śr Czw Pia Sob Nie
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Graficzny licznik
Kanały RSS
Logowanie
Ostatnie komentarze
Losowa Fotka
Ostatnie artykuły
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

ryszardgol1
12-08-2014 18:28
Witam nowych użytkowników

ryszardgol1
11-07-2014 08:25
Usunąłem spamerów

bogdan
10-07-2014 20:17

bogdan
10-07-2014 20:15
Masz kilku spamerów, m.in. ten -> http://www.wedkow.
..read_id=17
Ostatni zarejestrowany też wygląda na bota.

Piotr91
19-05-2014 22:40
mało ludzi troche odwiedza tą strone, jakaś reklama na necie by się przydała.. od tego roku jestem juz w kole złota kaczka Z przymrużeniem oka

Archiwum shoutboksa
Ankieta
Jaką metodą łowisz ?

Spławik
Spławik
50% [4 głosy]

Grunt
Grunt
50% [4 głosy]

Spining
Spining
0% [0 głosów]

Mucha
Mucha
0% [0 głosów]

Ogółem głosów: 8
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 30.10.13
Nawigacja
Kleń


Kleń







Kleń (leuciscus cephalus L)

Rodzina: karpiowate (cyprynidae)

Występowanie: kleń występuje w jeziorach, rzekach górskich, rzekach średnio nizinnych.

Morfologia: kleń to jedna z najczęściej poławianych ryb w polskich wodach. Kleń ma ciało wydłużone i walcowate, lekko spłaszczone bocznie. Łuski są duże, z szarą lub czarną obwódką i tworzą na całym ciele wzór siatki. Ubarwienie grzbietu jest szarobrązowe z zielonym odcieniem, boki są jaśniejsze, często złote, a brzuch biały. Płetwy grzbietowa i ogonowa są szarozielone z odrobiną czerwieni, a płetwy odbytowa i brzuszne pomarańczowoczerwone.

Żerowanie: kleń żywi się bezkręgowcami, starsze odżywiają się głównie mniejszymi rybami i innymi drobnymi kręgowcami. Kleń lubi również owoce. Latem kleń nie potrafi się obejść bez pokarmu roślinnego, który stanowi aż połowę objętości jego naturalnego pożywienia. Szczególnie większe klenie wykazują upodobanie do roślin z liśćmi. Lwią część pokarmu zwierzęcego stanowią małe ryby, na które klenie najnormalniej w świecie polują. Kleń staje się rybą drapieżną szczególnie zimą.

Rozmnażanie: rozród klenie ryby stymuluje woda płynąca, więc nie opuszczają właściwego koryta rzeki, choć dobrego miejsca potrafią szukać długo i wytrwale. W dużych rzekach kleń wyszukuje przede wszystkim kamienisk na zerwanych główkach, śródnurtowych raf, czyli miejsc, gdzie po męczących czynnościach może się skryć w spokojnej wodzie – w cieniu za kamieniami,
w głęboczce za ostrogą. Ciało samca pokrywa wówczas wysypka tarłowa. Narybek kleń wylęga się w ciągu 4 dni przy temperaturze około 15°C.

Kleń okres ochronny: nie ma

Kleń wymiar ochronny: 25 cm

Kleń dobowy limit połowu: 10 szt.* łącznie z jaziem

Kleń rekord Polski
i: 3,46 kg (Wiadomości Wędkarskie), 63 cm – 2003 r. (Wiadomości Wędkarskie)



Brak komentarzy. Może czas dodać swój?
Dodaj komentarz
Nick:

Kod potwierdzający:
Kod potwierdzający


Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony
Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?